Lofoten 05-09.03 2016
Deltakere:
Rolf/Karen, Trond/Gerd, Arne/Kjersti, Sven/Mette, Einar/Marit
Så gikk det et år og endelig var dagen kommet. Etter flybytte til Widerøe i Bodø var vi snart i Svolvær der en maxitaxi sto klar. Etter en stopp på polet ankom vi Henningsvær der Alf Kenneth Johansen innlosjerte oss i fine leiligheter på Gammelfileten brygge. Den største leiligheten hadde stort oppholdsrom med spiseplass til ti personer og dette ble basen for felles måltider. Alle leilighetene hadde utsikt til havnebassenget der det var et yrende liv. Skreifisket hadde tatt seg opp de siste dagene og båtene kom inn med store fangster.
På den lokale butikken bunkra vi tørrmat og snart satt vi til bords med en lett lunsj. Resten av dagen valgte noen å se seg om i Henningsvær, mens andre tok det med ro i heimen. Klokka sju var det middag på restauranten Lofotmat. Einar hadde bestilt småretter, eller tapas som det heter, med lokale spesialiteter. Den ene retten etter den andre ble servert og alt smakte himmelsk. Virkelig en kulinarisk opplevelse. Noen av oss avslutta kvelden med noen pils på Klatrekafeen, der en lokal trubadur underholdt.
Søndag formiddag tok Alf Kenneth oss med på en tur rundt i Henningsvær. Vi hadde hatt litt delte meninger om vi trengte guide på denne lille plassen, men det skulle vise seg å bli veldig interessant. Alf Kenneth hadde mye morsomt å fortelle om Henningsvær og den rivende utviklingen stedet har gjennomgått. Henningsvær er i dag en turistmagnet og har besøk året rundt. Kafeer og gallerier er det mange av og det tilbys naturbaserte aktiviteter av mange slag. Naturen er barsk, men også uendelig vakker.
Lunsjen skulle vi spise på «Full steam», et konsept som holdt hus i et gammelt trandamperi like utafor sentrum. Her ble vi tatt imot av Kalle Mentzen som hadde lovet en spesiell opplevelse og det ble det, ikke minst prismessig. Stedet var en blanding av museum og restaurant i en røff og rustikk stil. Kalle fortalte om stedets historie mens vi fikk smake på hjemmelaget kaviar som var salta og røkt. Den smakte nydelig. Stekte torsketunger var også en opplevelse. Nede på fiskemottaket fikk vi se den nye og moderne sløyelinja på nært hold. Fisken ble sløyd i høyt tempo av utenlandske ungdommer. Den eneste norske der var jenta som skar torsketunger og som, i likhet med mange andre ungdommer i Nord-Norge, gjorde seg en god inntekt på det. Sløyelinja sparer fiskerne for mange timers arbeid som de ellers måtte gjøre selv. Deres arbeidsdag er med dette blitt både kortere og mindre slitsom.
Skipperen på båten som ble lossa dro Einar raskt kjensel på, for det var han Alfinn som han hadde vært ute med for to år siden. Alfinn sleit på sin side litt med å kjenne igjen Einar, men da slo Einar over på klingende nordlandsdialekt som om han aldri hadde snakket noe annet.
Så sto transmaking for tur. Den var laget samme dag og smakte helt ok. Varianten som fulgte deretter var en shot med tran og 60% sprit. Helt greit at vi bare ble servert små fingerbøl av disse greiene.
Siste post på programmet var selve lunsjen, en klippfiskgryte.
Temmelig forspiste etter en flott, men overprisa
opplevelse, rusla vi tilbake til boligen. Alf Kenneth hadde skaffa oss
hvalkjøtt som vi skulle ha til middag seinere på kvelden. Matlysten var
ikke påtrengende hos noen, men det er utrolig hva man klarer å stappe i
seg når Rolf disker opp. Det ble ellers en rolig kveld. Neste morgen
skulle vi gutta tidlig opp for å være med på lofotfiske.
Vi stilte på brygga mandag morgen klokka sju,
sikret med en Postafen i magen og godt kledd med flere lag ull og
goretex. Rolf hadde til og med investert i skikkelig kjeledress, støvler
og redningsvest. Det pleier ikke å stå på utstyret i Turgruppa.
Skipperen, Rudi Willassen, var en klassisk fisker, stor og røslig med
kaffe i ene hånda og en rullings med Rød mix i den andre. Han klarte seg
med T-skjorte og en tynn overtrekksdress. Rudi var en pratsom kar, mens
hjelpemannen var en litt tausere type, skjønt også han fortalte villig
vekk om livet på havet når sjansen bød seg. Det var hyggelige karer
begge to. Før vi kunne dra ut måtte Rudi hjelpe en kamerat som hadde
fått motorstopp og taue han til kai, men deretter stevnet vi utover
Vestfjorden. Det var gråvær, men heldigvis lite vind og roligere sjø enn
på lenge. Likevel var det et par av oss som kjente litt på kvalmen.
Rudi hadde 40 garn som var bundet sammen. Flere av dem var temmelig slitt og dermed ble det lite fisk i dem. Vi sto og så på at gutta jobba. Raskt og effektivt ble fisken frigjort fra garnet, bløgga og slengt opp i karet. Det var en del storsei i garna og de ble sortert for seg. Ei enslig lita kveite ble også med, men ellers var det stor og fin skrei. Til sammen kanskje 7-800 kg. Så var det å sette garnet ut igjen på samme sted og peile seg inn mot land og fiskemottaket. Etter 4-5 timer var vi ferdige. Det hadde vært en lærerik og morsom tur. Rudi syntes nok det var rart at vi ikke hadde hatt med oss stenger for å fiske selv, men spanderte noen fileter, lever og rogn av dagens fangst. Det holdt for oss.
Damene hadde hatt planer om diverse butikk- og
galleribesøk i løpet av formiddagen, men så viste det seg at det meste
var stengt på mandager og tirsdager. Seinere fikk Karen og Kjersti fikk
likevel booka en avtale på galleriet
KaviarFactory med det berømte
skiltet der bokstavene ART er fjernet. Visstnok taksert til flere
millioner. Innehaveren Venche var ei fargerik dame.
Så ble det kveld og tid for det store
møljemåltidet. Mens Rolf styrte troppene til felles innsats, stakk Arne
bort på Lofotmat og tok et par pils med sin gamle klassekamerat fra
Elverum folkehøgskole, Nils Wenaas, som er på lofotfiske hvert år i egen
båt. Han kom derfor til ferdig dekket bord et par timer seinere. Det ble
et herlig møljemåltid, tilberedt etter alle kunstens regler.
I løpet av natta ble Mette sjuk. Derfor var vi ni personer som stilte opp på det som skulle bli turens høydepunkt – ribbturen med Lofoten Opplevelser til Skrova. Skipper Rolf Malnes tok oss i rolig fart langs Lofotveggen innover til Svolvær med mange stopp der vi så på kjente fjellformasjoner, gammel bosetting og ikke minst havørn som han lokket nærmere med fisk som han slengte på havet. Rolf var en flink guide med mye artig å fortelle. Etter Svolvær økte farten og vi gjorde en stor bue utover mot Skrova. Dette er en spesiell øy med en liten fast bosetting, blant annet ei dansk dame som åpnet restauranten sin spesielt for oss og serverte fiskesuppe. Det merkelige var at hun ikke likte fisk selv. Da er det spesielt å slå seg ned i Lofoten.
Så gjensto et åpent havstykke tilbake til
Henningsvær. Det var litt sjø nå og skipperen satte full speed. I 35
knop rei vi bølgene og svevde flere meter gjennom lufta før ribben landa
i bølgedalene med et smell. Det var som å sitte på en vill hest, og
innmari moro.
Etter disse strabasene var det godt å slappe av
litt hjemme, men snart var det felles tur til fyret der vi kunne skue
utover Vestfjorden. Om kvelden åpnet enda en restaurant dørene spesielt
for oss. Vi hadde bestilt middag på
Fiskekrogen og ble servert et
nydelig måltid i hyggelige lokaler.
Det hadde vært gråvær under oppholdet, men onsdag
morgen var det blå himmel og dermed fikk vi se Lofoten fra sin beste
side. Formiddagen brukte vi hver for oss til turgåing og kafébesøk. Noen
av oss kjøpte hvalkjøtt av Alf Kenneth, mens Kalle Mentzen glemte å
levere kaviaren vi hadde kjøpt og forhåndsbetalt. Den ble omsider ettersendt.
Returen til Lillehammer gikk like raskt og effektivt som reisa oppover. All ære til Einar for et kjempeflott opplegg. Lofoten er virkelig en opplevelse og de har en merkevare som de antagelig er aleine om å tilby. Det tar de seg også godt betalt for, faktisk såpass at det trekker litt ned på helhetsinntrykket. Uansett, Turgruppa loggfører enda en kjempetur sammen. Dette kunne ikke vært mer vellykket.